V kolikor želite trajnost keramike je potrebno preprečiti pojave kot so pokanje, posedanje, votlost in odstopanje. Velik poudarek je na kvalitetnih veznih materialih, torej lepilu in fugirni masi, saj le tako lahko dosežemo vrhunske rezultate.

Slednje je še posebej pomembno, ko gre za polaganje keramike po zunanjih površinah kot so balkoni ali terase. Zunanja keramika in delovanje podlage sta podvrženi temperaturnim nihanjem, zato je nekakšno nepisano pravilo, da je keramika do velikosti formata 60 x 60cm najprimernejša za zunanje površine. Pri tem je priporočljiva velikost fuge 6mm. Polaganje ploščic v notranjih prostorih je z vidika temperaturnih razlik lažja, je pa ta keramika toliko bolj obremenjena. Keramika po stopnicah in hodniku je najbolj obremenjena, zato polaganje keramike prepustite rokam izkušenega in zanesljivega mojstra.

V kolikor se odločite, da keramiko položite sami, je tukaj nekaj nasvetov:

Zelo pomembna je pravilna priprava podlage. Tukaj govorimo o predpremazu, ki je nujen korak, saj le ta ustvari kontaktni sloj. Izbirate lahko med predpremazi za vpojno in nevpojno podlago.  Predpremaz za nevpojno podlago uporabimo v primeru, ko keramiko polagamo na že položeno keramiko.

Drugi pomemben korak je izravnava površine. Za to uporabimo izravnalno maso s katero odpravimo morebitne nepravilnosti in s tem preprečimo nepopolno oprijemanje lepila s podlago.

Nanos dodatne hidroizolacije nanesemo zgolj na območja kjer je keramika direktno izpostavljena vodi, torej na območju tušev, kadi, pri spojih pa položimo tesnilne trakove.

Ko je podlaga pripravljena, nanjo nanesemo sloj lepila v debelini 1–10mm. Debelina sloja je odvisna od velikosti keramike, večji kot je format debelejši naj bo nanos lepila. Pri natančnosti razmika si pomagamo s križci, pri višinski izravnavi pa z različnimi izravnalnimi sistemi.

Z nanašanjem fugirne mase začnemo šele takrat, ko je lepilo popolnoma suho. Pri fugirni masi je pomembno, da le ta zadrži vso umazanijo na površini in je ne vpija. Izbirajte torej med fugirno maso z oznako enostavnega čiščenja ali pa samočistilno fugirno maso. Maso nanašamo z lopatico in z njo dodobra napolnimo fugo. Na spojih nanesemo še tesnilno maso.

Po končanem delu temeljite očistite keramiko s profesionalnimi čistili, ki bodo odstranila vse ostanke gradbenih materialov.