Čiščenje keramike na zunanjih površinah je načeloma dokaj enostavno. V kolikor se poslužujete vsakodnevnega čiščenja je dovolj, da uporabite krpo in vodo. Čistilna sredstva tako niso nujno zlo pri čiščenju keramike, ta vam zgolj nekoliko olajšajo čiščenje. Če se odločite za uporabo čistilnih sredstev je nujno, da izberete ustrezna čistilna sredstva kar pomeni, da ne uporabljate voskov in sredstev z vsebnostjo raznih primesi, saj lahko ti na površini ”gres” pustijo madeže.

Za keramiko z grobo teksturo, kjer je faktor protizdrsnosti R11, lahko uporabite močnejša čistila v kombinaciji s ščetko, vendar previdno. Pri uporabi močnejših čistil je izrednega pomena razmerje med vodo in čistilom ter čas delovanja. Napačna uporaba jedkih čistil sicer ne bo poškodovala keramike ampak fuge. Te lahko pri nepravilni uporabi začnejo odstopati in spreminjati barvo.

Potencialni sovražnik vaši keramiki tako niso čistila ampak vreme. Zato je za vašo keramiko ključnega pomena, da jo čim bolje zaščitite pred vremenskimi vplivi, oz. jih poskusite omiliti. Slednje pomeni, da poskusite ob dežju odstraniti vso odvečno vodo, sledi cvetnega prahu, prav tako redno odstranjujte sneg. Dodatno lahko keramiko zaščitite z raznimi impregnacijskimi sredstvi.

Kako dolgo vam bo keramika služila ni odvisno le od njenega vzdrževanja. Pomembnejši faktor, ko govorimo o trajnosti keramike, je kakovost. Ko izbirate keramiko se pozanimajte če je najprimernejša za željeno površino. Za zunanje površine je najprimernejši granitogres, ki je odporen na temperaturne spremembe in ima minimalno vpojnost vlage. Pomembna je pravilna in kakovostna obdelava površin ter kakovost uporabljenih materialov (lepilo, fugirna masa).